top of page
shutterstock_446251636-e1493176994730_ed

 

Wat is een inspanningstest?

Bij een inspanningstest, ook wel bekend als 'lactaattest', worden je hartslag en lactaatwaarden gemeten tijdens eens gradueel opbouwende, maximale inspanningstest. Deze kan zowel op een loopband als rollensysteem plaatsvinden, afhankelijk van de sport die je beoefend. Aan de hand van de gemeten resultaten kunnen je individuele trainingszones berekend worden zodat je zelf efficiënt en blessurevrij naar je doelen kan toewerken. 

Wat is lactaat?

Lactaat is een zuurrest die wordt aangemaakt onder inspanning in de spieren. Deze wordt in de sportwereld vaak gebruikt als marker om de zwaarte van de inspanning voor je lichaam in kaart te brengen. Hierbij worden de aerobe en anaerobe zone bepaald. Als deze in correlatie met de hartslagwaarden worden gebracht kan een indicatie van het sportniveau van de sporter worden bepaald samen met zijn of haar persoonlijke trainingszones. Deze geven de mogelijkheid om gericht en veilig te gaan trainen om jouw persoonlijke doelstellingen te realiseren. 

 

Voor wie?

Lopers en fietsers van elk niveau. 

Sporters hebben vaak de neiging om te intensief (te lang, hard, teveel, ...) te sporten en ontwikkelen zo makkelijker spierblessures of bereiken hierdoor niet hun vooropgestelde doelen. Gepersonaliseerde trainingswaarden kunnen een leidraad bieden naar veiliger en efficiënter trainen. 

Testprotocol

Na een vraaggesprek en een korte lichamelijke screening wordt de intensiteit van het testprotocol bepaald, gevold door de afname. Deze start steeds met een 10min opwarming en wordt daarna gradueel verzwaard met een vast tijdsinterval. Bij iedere stap wordt er een kleine bloedafname afgenomen om de lactaatwaarde te bepalen. Ook wordt de hartslagwaarde geregistreerd. De test wordt stopgezet wanneer de sporter aangeeft niet verder te kunnen en gevolgd door een cooling down. 

 

Wat breng je zelf mee?

  • Je eigen hartslagmeter waarmee je traint

  • Sportkledij

  • Loopschoenen of eigen fiets (afhankelijk loop- of fietstest)

  • Drinkbus

 

Wat krijg je mee?

Tijdens de inspanningsproef worden alle waarden gedocumenteerd. Na de sessie ontvang je alle gegevens met je individuele trainingszones en persoonlijke adviezen om je sportieve doel te bereiken per e-mail in PDF-formaat.

Extra

Voorzie zelf voor proper materiaal (fiets, loopschoenen)

bottom of page